RTY päivät Porin Promenadikeskuksessa 21.-23.3.2007 

Rakennustarkastuspäivät 2007

Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n vuotuiset Rakennustarkastuspäivät maaliskuussa on alan suurin tapahtuma. Rakennusvalvonnan ajankohtaisia kysymyksiä, tulevaisuuden näkymiä ja myös työelämän haasteita käsittelevä kolmipäiväinen koulutustapahtuma kokosi tänä vuonna Porin Promenadikeskukseen 250 kuntien rakennustarkastajaa ja heidän yhteistyökumppaniansa. 

kuva1_rty-paivat055.jpg

Järjestyksessä 45. rakennustarkastuspäiville toi ympäristöministeriön tervehdyksen ylijohtaja Jouni J. Särkijärvi (kuvassa oikealla) ja Porin kaupungin tervehdyssanat lausui apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (vasemmalla).

Kuntaliiton johdolla on vuoden ajan tehty selvitystyötä kuntien rakennusvalvonnan tehtävistä. Tätä RAPSU-nimellä tunnettua hanketta käsiteltiin avajaispäivän paneelikeskustelussa. Mukana keskustelemassa olivat paitsi Kuntaliitossa hanketta vetänyt Markku Axelsson, niin myös ympäristöministeriöstä kehittämisjohtaja Helena Säteri sekä erityyppisten kuntien rakennusvalvonnan edustajia.

Ennen paneelikeskustelua kuultiin katsaus julkisuudessa paljon huomiota saaneesta Olkiluodon käynnissä olevasta ydinvoimalan rakennusprojektista. Millaiset toimimisen mahdollisuudet tässä jättiprojektissa on ollut kunnan rakennusvalvonnalla? Asiaa valottivat sekä Eurajoen kunnan rakennustarkastaja Jouko Vastamäki että ydinvoimalaprojektin edustajat.

Päivien ohjelmatarjonta sisälsi ajankohtaiskatsauksia niin arkkitehtuurin, rakennustekniikan kuin lainsäädännön alalta. Yleiseurooppalainen rakenteellisen suunnittelun standardi, eurokoodit, tulevat lähivuosina korvaamaan kansallisen tason suunnitteluohjeet. Kysymys on suuresta kulttuuri- ja toimintamuutoksesta, joka kohtaa niin rakennesuunnittelijat kuin viranomaiset. Samassa asiakokonaisuudessa oli esillä perusteelliset esitykset poistumisteiden palomääräyksistä sekä rakennusfysiikasta.

Rinnakkaisena vaihtoehtona insinööripainotteiselle ohjelmalle oli emeritusprofessori Vilhelm Helanderin johdolla eurooppalaisen kaupunkikuvan tarkastelua. Suomalaisena esimerkkikaupunkina esiteltiin asemakaavapäällikkö Timo Hintsasen toimesta Turkua.

kuva2_rty-paivat054.jpg

Perjantaina keskityttiin juridiikkaan. Esillä oli ajankohtainen selvitys kesäkuun alusta voimaan tulevista tupakkalain tiukennuksista, luonnonsuojelun säännöksistä sekä perinteikäs ja suosittu lakiklinikka.

Juhlaillallisilla Pripolissa puheenjohtaja Lauri Jääskeläinen (vasemmalla) ojensi plaketin yhdistyksessä 12 vuotta puheenjohtajana toimineelle arkkitehti Klaus Pelkoselle (toinen vasemmalla), joka kutsuttiin myös yhdistyksen kunniajäseneksi. Ansiokkaasta toiminnasta yhdistyksen hyväksi saivat plaketit myös (kuvassa vasemmalta oikealle) Kaisa Ikävalko, Mikko Ilkka, Heikki Ohralahti, Reino Ranta sekä Paula Valtakoski.

Porin kaupunki oli paneutunut kiertoajeluihin huolellisesti. Vaihtoehtoina oli Noormarkun ruukki ja Villa Mairea sekä Meri-Pori, jossa vierailtiin mm. Uniluodossa, Mäntyluodon Satamassa ja Reposaaren puukaupunkialueella. Porin keskustan puukaupunkialueet ja kansallinen kaupunkipuisto herätti myös kiinnostusta. Vaihtoehtona Porin nähtävyyksille tarjosivat raumalaiset hienon Vanhan Rauman kierroksen, jossa päästiin tutustumaan mm. korjauskeskus Tammelaan.

kuva3_rty-paivat.jpg

Kiertoajelut päättyivät kaupungin vastaanottoon upealle Porin raatihuoneelle.

Vuoden 2008 rakennustarkastuspäivät pidetään Jyväskylässä 2.-4.4.2008. Aika päiville kannattaa varata kalenterista jo nyt.

kuva4_rty-paivat056.jpg

Viestivasara siirtyi tämän vuoden isäntäkaupungin Hannu Oleniukselta Jyväskylän Raimo Strömille.