RTY:n kannanotto MRL:n kokonaisuudistukseen

02.04.2019

Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n johtokunta on laatinut yhteistyössä jäsenistön kanssa kannanoton käynnissä olevaan MRL:n kokonaisuudistukseen.

Tutustu kannanottoon tästä
MRL:n kokonaisuudistus - näkökulmana julkinen rakennusvalvonta »

TIEDOTE, VAPAA JULKAISTAVAKSI 2.4.2019:
Rakennustarkastusyhdistys RTY otti kantaa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen

Rakennusvalvontojen osaamistason varmistaminen ja rakentamisen laatu keskiössä MRL:n kokonaisuudistuksessa

Rakennustarkastusyhdistys RTY julkaisi tänään kannanottonsa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen. Yhdistyksen näkemyksen mukaan rakennusvalvontojen kannalta erityisen keskeisiä asioita ovat:

-                     riittävän osaamistason turvaaminen rakennusvalvonnoissa
-                     siirtyminen jälkikäteisestä valvonnassa enemmän ennakko-ohjaukseen
-                     nykyisen lain mukaisen ohjauksen, neuvonnan, lupavalmistelun ja rakennustyönaikaisen  valvonnan muodostaman kokonaisuuden terävöittäminen
-                     tiettyjen, lupaprosesseja helpottavien toimenpiteiden keskittäminen valtakunnan tasolle
-                     resurssien oikea kohdentaminen
-                     vastuukysymysten ja erityissuunnitelmien käsittelyn selkeyttäminen
-                     sanktiojärjestelmän kehittäminen.

Rakennustarkastusyhdistys RTY edustaa sekä isojen että pienten kuntien rakennusvalvontoja. Yhdistyksen toiminnan erityinen painopiste on rakentamisen laadun parantaminen rakennusvalvontaviranomaisen työn kautta.

RTY (TOPTEN-verkosto) edistää valtakunnallisia, rakennusvalvontojen yhteisiä lainsäädännön tulkintoja yhteistyössä rakennusalan keskeisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on parantaa rakennusten kokonaislaatua, ennustettavuutta tulkintojen suhteen ja kustannustehokkuutta sekä edistää prosessien sujuvoittamista ja ketteryyttä.

MRL:n kokonaisuudistuksessa on erinomaiset mahdollisuudet huomioida uudenlainen ajattelu rakennuksen koko elinkaaren huomioon ottavasta kokonaisuuden hallinnasta. Nykyisessä lupa- ja valvontajärjestelmässä on paljon hyviä kokonaisuuksia, joita vahvistamalla ja terävöittämällä viranomaisen työ saadaan entistä paremmin rakentamisen laatua sekä viihtyisää, terveellistä ja turvallista ympäristöä palvelevaksi. Muuttuvassa yhteiskunnassa uudistukset ovat toki tarpeen. Erityisesti digitalisaatio luo uusia mahdollisuuksia, joita nykyisen MRL:n säätämisaikana ei ole voitu huomioida riittävässä määrin. Yleisen edun ja rakennusten tulevien käyttäjien kannalta on erityisen tärkeää, että valvontaviranomaisen riittävistä resursseista ja riittävästä osaamistasosta huolehditaan myös lainsäädännön tasolla.

Rakennusvalvontojen tehtävänä on tuottaa lisäarvoa yksilöille ja yhteiskunnalle. Toiminnan painopistettä tulee siirtää jälkikäteen toteavasta toiminnasta ennakko-ohjaukseen ja neuvontaan.  Rakennusvalvontojen tulee olla ennemmin kätilönä synnytyksessä kuin poliisina rikospaikalla”, toteaa RTY:n puheenjohtaja Pekka Seppälä.

Lisätietoja:

RTY:n puheenjohtaja, Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä. Puh. 044 7032721, etunimi.sukunimi@ouka.fi

RTY:n varapuheenjohtaja: Turun kaupungin valvontajohtaja Leena Salmelainen. Puh. 050 541 7924, etunimi.sukunimi@turku.fi

RTY:n pääsihteeri Markku Hienonen. Puh. 041 464 9100, etunimi.sukunimi@gmail.com

18.06.2019Uusia ja päivitettyjä Topten-kortteja
28.05.2019Rakennustarkastajien jatkokoulutus alkaa syksyllä 2019
02.04.2019RTY:n kannanotto MRL:n kokonaisuudistukseen
20.03.2019RTY:lle uusi johtokunta vuosikokouksessa 13.3.2019
23.01.2019Tervetuloa Vantaan Rakennustarkastuspäiville 13. - 15.3.2019!
10.01.2019Opas: Myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa
15.10.2018Syyskoulutukset jalkautuvat maakuntiin - tervetuloa osallistumaan!
22.08.2018Rakennustyömaiden kosteudenhallinta suurennuslasin alle
15.08.2018Uusia ohjekortteja maalämpöpumpuista ja talotekniikasta
20.06.2018Turvallisuustutkinta Torniossa sijaitsevan elämyspuiston 15.3.2018 kattoromahduksesta valmis