Pori myönsi Arctopolis-palkinnot kahdelle rakennukselle

10.09.2021

Arctopolis_porigami2.jpg
Arkkitehtuuripalkinto Arctopolis jaetaan vuosittain kaupungin toimesta 
ansioituneille uudis- tai peruskorjauskohteille. Palkinto jaettiin Porin RTY-Rakennustarkastuspäivien yhteydessä. 

Kaupunginhallituksen asettama kaupunkikuvatoimikunta toimii kaupunginhallituksen asiantuntijaelimenä. Sen tehtävä on antaa arkkitehtuuria ja kaupunkikuvallisia ominaisuuksia koskevia lausuntoja merkittävistä rakennushankkeista ennen rakennuslupien käsittelyä, merkittävien tontinluovutuskilpailujen tarjouspyynnöistä ennen tarjouspyynnön lähettämistä sekä annetuista tarjouksista ennen tarjousten muuta käsittelyä sekä muista merkittävistä kaupunkikuvaan vaikuttavista julkisten tilojen hankkeista sekä asemakaavoista. 

Kaupunkikuvatoimikunta on kokouksessaan 10.12.2019 käsitellyt aihetta ja päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että vuosittain valmistuneista uudis- tai peruskorjauskohteista ansioitunein palkitaan Arctopolis-palkinnolla. 

– Nostamalla esille laadukasta rakentamista halutaan kannustaa rakennusalaa Porissa. Palkitun hankkeen rakennuttaja saa kunniakirjan ja rakennuksen seinään kiinnitetään laatta. Palkinto julkaistaan ensimmäisen kerran Porissa järjestettävien rakennustarkastusyhdistyksen koulutuspäivien yhteydessä perjantaina 10. syyskuuta. Alkuperäisten päivien vuodella siirtymisen johdosta Arctopolis-palkinto jaetaan vuosilta 2019 ja 2020, rakennusvalvontayksikön päällikkö Mikko Nurminen selventää.

 Palkinnot uudisrakennukselle ja korjauskohteelle 

Vuoden 2019 Arctopolis-palkinnon saa As Oy Otavan Kruunu (os. Otavankatu 8), joka edustaa esimerkillisen hyvin suunniteltua ja laadukkaasti toteutettua kokonaisuutta. Rakennuskokonaisuus on ansiokkaasti sijoitettu kaupunkikuvallisesti haasteelliselle tontille kirjaston sekä suojeltujen luontotalo Arkin ja puutalon yhteyteen, Länsipuiston varteen. Rakennusten korkeudet laskeutuvat kunnioittavasti matalampien naapurien räystäslinjoihin. 

– Katujulkisivujen jäsentely ja aukotus ovat harkittuja ja täydentävät korttelin tyylikkäästi katutilaa rajaavalla kaupunkimaisella muurimaisuudella. Kivijalkakerroksen käsittely, sisäänvedot ja materiaalit ovat laadukkaita ja antavat tunteen hillitystä arvokkuudesta. Pihatoiminnot eivät kantaudu katutilaan ja pysäköinti on sovitettu maltillisesti korotetun kannen alle, Nurminen jatkaa. 

Lisäksi kunniamaininnan vuoden 2019 osalta saa peruskorjauskohde As Oy Porin Valtakulma (os. Valtakatu 7). 

– Asunto-osakeyhtiön julkisivuremontti ansaitsee maininnan tyylikkäästä ja alkuperäisen arkkitehtuurin huomioivasta toteutuksesta. Selkeät värivalinnat yhdessä vaakalinjaisen yleisilmeen kanssa korostavat arvokasta alkuperäisillä keraamisilla laatoilla päällystettyä päätyä, Nurminen perustelee. 

Vuoden 2020 Arctopolis-palkinto myönnetään korjauskohde As Oy Rautatienpuistokatu 2:lle. Keskuskartano on kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus Yrjönkadun ja Isolinnankadun eteläisenä päätteenä ja Keskusaukion jykevänä reunana. Palon seurauksena osittain tuhoutuneen rakennuksen korjaus on toteutettu uudistaen kunnioittavasti alkuperäistä modernia arkkitehtuuria. Hallitseva suurmuoto on säilytetty selkeänä korostaen rakenteellisuutta vähäisellä lisärakenteella ja niukalla värityksellä. Julkisivuissa on pitäydytty alkuperäisten kaltaisissa metallilevyissä ja nauhamaisissa ikkunakentissä. 

 

Lisätietoja antaa Mikko Nurminen, rakennusvalvontayksikön päällikkö, puh. 044 701 1601.

 

17.09.2021Rakennustarkastuspäivät 2022 Lappeenrannassa
13.09.2021RTY:n Vuoden Rakennustarkastaja löytyi Kotkasta
10.09.2021Pori myönsi Arctopolis-palkinnot kahdelle rakennukselle
01.09.2021Avoimia työpaikkoja Oulussa, Helsingissä ja Tampereella
27.08.2021Kutsu RTY:n vuosikokoukseen 8.9.2021
02.08.2021Porin Rakennustarkastuspäivät 8.10.9.2021 Porissa ja etänä
30.06.2021Lakitietoa ja paljon muuta RTY:n uusilla nettisivuilla syksystä alkaen
01.06.2021FISEn pääsuunnittelijan uusimisvaatimukset vastaamaan alan käytäntöä
31.05.2021Päivityksiä Topten-kortteihin
11.05.2021Oulu ja Lieto vuoden pientalomyönteisimmät kunnat 2021

Siirry arkistoon »